Întrebările Tale, Răspunsurile Noastre!
Soluții pentru întrebările frecvente!
Panourile solare au devenit din ce în ce mai populare pe măsură ce tot mai mulți oameni caută modalități de a-și reduce amprenta de carbon și costurile cu energia. Cu toate acestea, odată cu această creștere a popularității vine și o creștere a numărului de întrebări despre valoarea lor. Cea mai frecventă întrebare este dacă merită să investiți în panouri solare.
Această pagină oferă toate informațiile necesare pentru a vă ajuta să luați o decizie informată cu privire la costurile și beneficiile panourilor solare. Aici vă răspundem la cele mai frecvente întrebări despre panourile solare, inclusiv cum funcționează, cât costă și dacă merită investiția. De asemenea, vom risipi unele mituri comune despre panourile solare și vom oferi resurse pentru cei care doresc să afle mai multe despre această sursă de energie durabilă și rentabilă.
Cu ajutorul sistemelor fotovoltaice reușim să acoperim domenii precum: clădirile comerciale, industrie, fermele solare, parcuri industriale etc.
Totul într-un singur loc! Oferim o gamă completă de servicii în domeniul energiei regenerabile pentru a beneficia de avantajele ei.
Fiecare proiect trece printr-un proces meticulos, cu etape definite, pentru a ne asigura că fiecare detaliu este luat în considerare și finalizat cu succes.
Panourile solare au revoluționat modul în care producem energie electrică, oferind o sursă de energie durabilă și regenerabilă. Aceste panouri funcționează prin transformarea puterii razelor solare în energie electrică utilizabilă, care ne poate alimenta casele, afacerile și chiar vehiculele.
Panourile solare constau din celule fotovoltaice care sunt alcătuite din straturi de siliciu și alte materiale. Atunci când lumina soarelui atinge aceste celule, creează un câmp electric care generează un curent electric prin deplasarea electronilor din siliciu. Acest lucru se realizează prin transformarea luminii solare în energie electrică prin intermediul panourilor fotovoltaice (PV), cel mai comun tip de panou solar.
Electricitatea generată de panourile solare este sub formă de curent continuu (DC), care nu este potrivită pentru utilizarea în majoritatea locuințelor. Prin urmare, un invertor convertește electricitatea de curent continuu în electricitate de curent alternativ (AC) utilizată în case.
Electricitatea generată de panourile solare este convertită din curent continuu în curent alternativ cu ajutorul unui invertor. Orice energie electrică neutilizată de proprietar poate fi trimisă (vândută) înapoi în rețea prin intermediul contorizării nete.
Costul sistemelor solare poate varia foarte mult în funcție de mărimea tipului de sistem și de locația instalației.
Un sistem solar standard în 2023 costă între 4400-6000 RON per KW instalat, dar poate varia în funcție de tipul și dimensiunea întregului sistem.
Una dintre cele mai comune dimensiuni domestice este un sistem de panouri solare de 5kW, care costă aproximativ 21 000 RON și va acoperi aproximativ 30 de metri pătrați din acoperișul dumneavoastră. (https://www.solar-point.ro/sistem-fotovoltaic-monofazat-ongrid-battery-ready-cu-invertor-huawei-sun2000-5ktl-l1-de-5kw-si-5kwp-putere-instalata-in-panourile-fotovoltaice/)
Aceasta fără a lua în considerare stimulentele solare (PROGRAMUL CASA VERDE PANOURI FOTOVOLTAICE), care pot oferi proprietarilor de case o parte semnificativă din costul sistemului sub formă de deduceri fiscale, reducând valoarea netă a sistemului. Cu toate acestea, această sumă este foarte situațională și fiecare ar trebui să ceară sfatul instalatorului de panouri solare.
Panourile monocristaline oferă cele mai bune rate de eficiență și producție de energie, dar au un preț mai mare. Panourile cu peliculă subțire au cele mai mici prețuri și eficiență, ceea ce le face o opțiune bună.
Dimensiunea sistemului de panouri solare de care aveți nevoie este, de asemenea, importantă. Sistemele mai mari vor genera mai multă energie, dar vor costa mai mult. De asemenea, lumina soarelui din locația dumneavoastă poate afecta panourile solare.
Eficiența panourilor solare se degradează cu 0,5 % anual. După douăzeci de ani, panourile încă produc 80% din puterea lor nominală și vor continua să furnizeze energie electrică timp de mulți ani. Cu toate acestea, alte părți ale panoului se pot degrada mai repede. În medie, panourile solare pot dura între 25 și 30 de ani.
Durata de viață a panourilor solare poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv de calitatea panourilor, de climatul în care sunt instalate și de gradul de întreținere pe care îl primesc.
Calitatea panourilor este importantă, deoarece unele panouri mai ieftine pot să nu fie la fel de durabile ca cele de calitate superioară, premium.
Deși panourile solare sunt construite pentru a rezista la diverse condiții meteorologice, temperaturile extreme și fenomenele meteorologice severe (vânt, tunete și fulgere) le pot afecta. De exemplu, este posibil ca panourile solare instalate în zone cu condiții meteorologice aspre să nu dureze la fel de mult ca cele instalate în zone cu climă moderată. Întreținerea regulată poate prelungi durata de viață a panourilor solare. Aceasta ar trebui să se facă o dată la un an și întotdeauna după ce a trecut vremea severă.
În cele din urmă, modul în care sunt instalate panourile poate, de asemenea, să le afecteze longevitatea și să se asigure că acestea produc energie în mod eficient. Factori precum starea acoperișului și a panourilor electrice și calitatea generală a instalării pot avea un impact asupra performanței acestora.
- Costuri inițiale ridicate: În timp ce sistemele de panouri solare sunt adesea disponibile pentru 21 000 RON sau mai puțin, prețurile ar putea fi mai mari în funcție de locația dumneavoastră de consumul de energie și de alți factori. Acest lucru poate face ca panourile solare să fie o investiție semnificativă care se poate amortiza în 8 până la 10 ani în loc de 2-6 ani.
- Consum redus de energie: Dacă nu folosiți multă energie electrică, este posibil să nu vedeți economii semnificative de la panourile solare. Dacă plătiți lunar 250 RON sau mai puțin pentru electricitate, probabil că instalarea de panouri solare nu merită timpul și efortul.
- Dependența de vreme și climă: Norii, variațiile sezoniere și obstacolele precum copacii pot face ca panourile solare să genereze mai puțină energie. Dacă locuiți într-o zonă cu mai puțină lumină solară, este posibil să nu vedeți economii semnificative de la panourile solare.
- Reciclarea și deșeurile: În timp ce panourile solare sunt bune pentru mediu, ele pot crea, de asemenea, deșeuri. Capacitatea circulară actuală a industriei este foarte puțin pregătită pentru deșeurile care probabil vor apărea. Stimulentul financiar pentru a investi în reciclare nu a fost niciodată atât de puternic în domeniul solar.
- Perioadă lungă de recuperare a investiției: În timp ce panourile solare vă pot economisi bani pe termen lung, recuperarea investiției inițiale poate dura mulți ani. Cu alte cuvinte, majoritatea proprietarilor de locuințe vor vedea în cele din urmă un beneficiu al sistemului de energie solară; ar putea dura zeci de ani pentru a realiza acest lucru.
- Costuri de întreținere: Panourile solare necesită o întreținere regulată pentru a se asigura că funcționează corect. Acest lucru poate adăuga la costul total al deținerii de panouri solare.
- Nu sunt potrivite pentru toate casele: Panourile solare sunt cele mai potrivite pentru casele cu o expunere amplă la soare pe tot parcursul anului. Dacă acoperișul dumneavoastră este umbrit sau nu este orientat spre sud, este posibil să nu vedeți economii semnificative de la panourile solare. Cu toate aceste industria actuală are soluții pentru fiecare situație în parte.
În general, nu puteți obține panouri solare gratuite de la guvern. Cu toate acestea, în funcție de programele guvernamentale vă pot oferi efectiv panouri solare gratuite (de exemplu, vă oferă o reducere care poate fi destul de generoasă pentru cumpărarea acestora).
Unele agenții guvernamentale au creat programe de subvenționare a panourilor solare, dar acestea sunt disponibile doar pentru gospodăriile cu venituri mici. Agenția care se ocupă de program va filtra cererile și va angaja antreprenori calificați pentru a instala sisteme de energie solară. Alte programe guvernamentale vă pot oferi reduceri la facturile de energie. Aceste programe sunt concepute pentru a încuraja utilizarea surselor de energie regenerabilă.
Deși este posibil să nu puteți obține panouri solare gratuite de la guvern, există câteva modalități legitime prin care puteți reduce costurile inițiale ale panourilor solare.
Puteți începe prin a vă interesa de programul CASA VERDE – Panouri FOTOVOLTAICE. Puteți verifica pe site dacă sunteți eligibil pentru acest program. Puteți verifica site-ul www.afm.ro al autorităților locale pentru toate celelalte subvenții.
Cantitatea de energie pe care proprietarul dorește să o genereze va determina numărul de panouri solare necesare. O casă normală cu un dormitor necesită șase panouri solare, o casă tipică cu trei dormitoare necesită zece panouri, iar o casă cu cinci dormitoare necesită de obicei paisprezece panouri.
Atunci când decideți de câte panouri solare aveți nevoie, există câțiva factori cheie care trebuie luați în considerare pentru a obține cele mai multe beneficii ale energiei solare.
- Primul este cantitatea de energie electrică pe care proprietarul dorește să o genereze cu ajutorul energiei solare. Acest lucru depinde de consumul lor actual de energie și de proiecțiile de utilizare viitoare. În acest caz, se ia în considerare numărul total de kilowați-oră (kWh) pe care îl utilizați în prezent sau intenționați să îl utilizați în locuința dvs. .
- Analizând facturile istorice de energie și așteptările viitoare, proprietarii de locuințe își pot estima consumul mediu lunar de energie și pot stabili un obiectiv pentru generarea de panouri solare.
- Al treilea factor de luat în considerare este locația geografică și condițiile climatice. Cantitatea de lumină solară pe care o primește o regiune are un impact semnificativ asupra producției de energie a panourilor solare. Zonele cu mai multă lumină solară vor avea nevoie de mai puține panouri pentru a genera energia electrică dorită decât regiunile cu mai puțină lumină solară. Acest lucru va oferi informații detaliate despre capacitatea ideală a panourilor solare în funcție de diferite zone, asigurându-se că proprietarii de locuințe iau decizii în cunoștință de cauză.
- Un alt aspect esențial este spațiul disponibil pe acoperiș. Panourile solare sunt instalate de obicei pe acoperișuri pentru a maximiza expunerea la lumina soarelui. Cantitatea de spațiu disponibil pe acoperiș determină numărul total de panouri solare instalate. Factori cum ar fi orientarea acoperișului, umbrirea de la structurile din apropiere și obstrucțiile, cum ar fi coșurile de fum sau luminatoarele, pot afecta numărul și poziționarea panourilor solare.
În plus față de acești factori, proprietarii de locuințe trebuie să ia în considerare bugetul și ROI (Recuperarea Investiției) dorit. Panourile solare și costurile de instalare variază în funcție de calitatea, marca și dimensiunea sistemului.
În cele din urmă, cel mai bun mod de a determina de câte panouri solare veți avea nevoie este să consultați un instalator profesionist. Acești experți vă pot ajuta să evaluați consumul de energie, dimensiunea casei și alți factori pentru a determina sistemul de panouri solare optim pentru nevoile dvs. Cu o strategie corectă, vă veți bucura de toate beneficiile energiei solare, inclusiv de facturi de energie mai mici și o amprentă ecologică mai mică.
Panourile solare murdare pot reduce eficiența și randamentul acestora. Există câteva modalități de a vă curăța panourile solare. Cel mai bun mod este să nu faceți nimic și să lăsați ploaia să o facă pentru dumneavoastră. Cele mai multe sisteme de panouri solare nu implică nicio întreținere.
Cu toate acestea, există excepții de la această regulă. Dacă locuiți într-o zonă cu cantități mari de smog, praf, murdărie sau nisip care suflă în jur, este posibil să fie nevoie să le curățați mai des.
De obicei, curățarea este relativ simplă: încercați să treceți un furtun de-a lungul panourilor pentru a îndepărta murdăria sau alte resturi, ceea ce este adesea suficient. Zilele înnorate sunt cele mai bune pentru curățare, deoarece panourile solare se încălzesc în plin soare, iar sticla se poate sparge dacă le stropiți cu apă rece.
Iată câteva sfaturi despre cum să curățați panourile solare:
- Opriți sistemul de panouri solare înainte de curățare pentru a vă asigura siguranța și pentru ca echipamentul să nu fie deteriorat.
- Folosiți o perie moale sau un burete moale pentru a curăța suprafața panourilor solare murdare pentru a îndepărta orice resturi precum murdăria și praful. Începeți să periați ușor, deoarece acesta este cel mai bun mod de a curăța panourile solare. Dacă pe panourile dvs. solare se află mult material, îndepărtați-l cu o perie moale.
- Clătiți panourile cu apă după ce s-a dat cu peria pentru a elimina orice murdărie sau resturi rămase.
- Dacă există pete persistente sau excremente de păsări, utilizați un detergent biodegradabil și o perie moale pentru a curăța panourile. Evitați să folosiți materiale dure sau substanțe chimice care pot deteriora panourile.
- După curățare, monitorizați producția de energie pentru a vedea diferența de eficiență pe care a făcut-o curățarea!
Pentru a determina eficiența panourilor solare, numită eficiență de conversie fotovoltaică, se măsoară câtă energie din lumina soarelui este transformată în energie electrică. Panoul solar comercial transformă 19-22% din energia solară în energie electrică. Deși 22% poate nu pare mult, este suficient pentru a menține o casă medie alimentată cu energie electrică pe tot parcursul zilei.
Deși cantitatea de lumină solară le poate afecta eficiența, panourile solare moderne sunt concepute pentru a maximiza cantitatea de energie produsă. Ele pot genera electricitate chiar și în zilele înnorate, ceea ce le face o sursă de energie fiabilă pe tot parcursul anului. În plus, întreținerea regulată, cum ar fi curățarea panourilor și verificarea dacă sunt deteriorate, poate contribui la menținerea eficienței panourilor solare, maximizând întregul lor potențial.
În general:
- Panourile solare cu peliculă subțire au o eficiență cuprinsă între zece și douăzeci de procente.
- Panourile solare policristaline se situează la mijlocul zecilor în ceea ce privește eficiența.
- Panourile solare monocristaline domină acum piața și au în general o eficiență de peste 20%.
În inima fiecărui panou solar se află o tehnologie numită celule fotovoltaice. Aceste celule sunt componentele cheie responsabile de transformarea luminii solare în energie electrică. Materialul cel mai frecvent utilizat în aceste celule este siliciul, un semiconductor cu proprietăți unice care îi permit să valorifice eficient energia solară. Siliciul este abundent în natură și poate absorbi fotoni din lumina solară, eliberând electroni.
Cu toate acestea, nu toate panourile solare utilizează același tip de siliciu. Panourile solare monocristaline, de exemplu, sunt confecționate din plachete de siliciu de cea mai bună calitate. Aceste plachete sunt extrase cu grijă dintr-o singură structură cristalină pură, rezultând discuții cu o eficiență excepțională, dar cu costuri de fabricație mai mari.
Pe de altă parte, panourile solare policristaline sunt realizate folosind o formă mai puțin rafinată de siliciu, ceea ce le conferă un aspect albastru caracteristic. Deși sunt puțin mai puțin eficiente, panourile policristaline oferă o alternativă mai rentabilă.
Pe lângă siliciu, panourile solare cuprind și alte componente esențiale, cum ar fi ramele metalice, sticla călită și materialele de încapsulare. Ramele metalice oferă suport structural și protecție panoului, asigurând longevitatea și durabilitatea acestuia. Între timp, sticla călită este un capac transparent, care permite pătrunderea luminii solare, protejând în același timp celulele fotovoltaice delicate de elementele externe.
Panourile solare sunt adesea încapsulate cu ajutorul unor materiale speciale, cum ar fi acetatul de etilenă-vinil (EVA) și foaia din spate din fluoropolimer, pentru a spori eficiența și durabilitatea. EVA acționează ca un strat adeziv, lipind diferitele componente ale panoului și protejându-l împotriva umidității și a radiațiilor UV. Foaia din spate din fluoropolimer, realizată din materiale precum Tedlar sau TPT, oferă protecție suplimentară împotriva umidității, căldurii și stresului mecanic.
Unul dintre cele mai importante avantaje ale panourilor solare este capacitatea lor de a genera energie curată și regenerabilă, care poate contribui la reducerea emisiilor de carbon și la combaterea schimbărilor climatice.
Iată câteva dintre avantajele panourilor solare:
- Economii financiare: Unul dintre cele mai semnificative avantaje ale panourilor solare este reprezentat de economiile financiare. Puteți reduce sau chiar elimina facturile de electricitate prin generarea de energie solară. Suma pe care o economisiți depinde de factori precum consumul dumneavoastră de energie electrică, dimensiunea sistemului de energie solară și cantitatea de energie pe care o poate genera.
- Beneficii pentru mediu: Panourile solare sunt o sursă de energie curată și regenerabilă, care nu produce emisii de gaze cu efect de seră și ajută la reducerea amprentei noastre de carbon. Utilizarea energiei solare poate reduce dependența noastră de combustibilii fosili și contribuie la un mediu mai curat.
- Creșterea valorii casei: Instalarea de panouri solare poate crește valoarea casei. Panourile solare sunt privite ca niște îmbunătățiri, la fel ca o bucătărie renovată sau un subsol finisat, astfel încât achiziționarea unui sistem de energie solară va crește probabil valoarea casei dumneavoastre.
- Independența energetică: Prin generarea de energie solară, deveniți mai puțin dependenți de compania de electricitate. Acest lucru înseamnă că puteți avea capacitatea chiar și în timpul întreruperilor de curent sau a întreruperilor.
- Crearea de locuri de muncă: Industria solară este o industrie în creștere care creează locuri de muncă și contribuie la economia locală. Trecerea la energia solară poate ajuta la susținerea locurilor de muncă locale și la stimularea comunității dumneavoastră.
Beneficiile panourilor solare sunt de netăgăduit. Panourile solare sunt un schimbător de joc în căutarea unor soluții de energie durabilă și curată, de la impactul pozitiv asupra mediului până la economiile de costuri pe termen lung. Prin valorificarea puterii soarelui, putem deschide calea către un viitor mai luminos și mai verde pentru generațiile viitoare.
Istoria panourilor solare datează de la începutul secolului al XIX-lea, când a fost făcută prima descoperire a celulei solare. Fizicianul francez Edmond Becquerel a observat în 1839 efectul fotovoltaic, care reprezintă capacitatea unor materiale de a crea o sarcină electrică în urma expunerii la lumină. Cu toate acestea, primul panou solar a fost inventat de Charles Fritts, un inventator american, în 1883. Fritts a acoperit un strat subțire de seleniu cu un strat fragil de aur, ceea ce a produs celule cu o eficiență de conversie electrică de numai aproximativ 1%. Această invenție a dus la lansarea unei mișcări pentru realizarea energiei solare.
În cele din urmă, în 1954, a fost creată prima celulă fotovoltaică din siliciu și, spre deosebire de predecesorul său din seleniu, aceasta a reușit să genereze suficientă energie electrică pentru a alimenta echipamente electrice. În anii 1980, panourile solare au devenit mai eficiente și mai accesibile; astfel, au început să fie utilizate pe scară mai largă în Statele Unite și în Europa. Eficiența sa solară ajungea doar la 4%, în comparație cu modulele de astăzi, care sunt de peste 20%.
Dimensiunea panourilor solare poate varia în funcție de producător și de utilizarea preconizată, dar unele dimensiuni standard sunt utilizate în mod obișnuit în instalațiile rezidențiale și comerciale. Este important să rețineți că dimensiunea panourilor solare poate varia în funcție de utilizarea preconizată.
Pentru panourile solare rezidențiale, dimensiunile standard sunt de obicei în jur de 1700 mm pe 1100 mm, cu un cadru de grosime de aproximativ 35 mm. Fiecare panou cântărește, de obicei, între 20 și 22 de kilograme și produce aproximativ 400 de wați de energie fiecare.
Panourile solare comerciale sunt de obicei mai mari, cu dimensiuni de aproximativ 2100 mm pe 1100 mm, producând până la 500 de wați de energie fiecare.
Atunci când luați în considerare dimensiunea panourilor solare, este important să rețineți că dimensiunea panoului nu este neapărat corelată cu eficiența acestuia. Unele dintre cele mai eficiente panouri solare de pe piață sunt relativ mici.
Panourile solare sunt o modalitate excelentă de a vă reduce factura de energie electrică, dar este important să înțelegeți cum funcționează și la ce să vă așteptați.
Suma pe care o economisiți depinde de factori precum dimensiunea instalației solare, dacă aveți sau nu baterii de stocare, consumul dvs. de energie și tarifele de electricitate. Este important să rețineți că veți primi în continuare o factură de electricitate în fiecare lună, chiar și cu panouri solare instalate.
Prin generarea energiei electrice, puteți reduce sau elimina dependența de rețea. Acest lucru înseamnă că veți consuma mai puțină energie electrică de la furnizorul de energie electrica, reducând facturile lunare.
Un alt factor cheie care vă afectează factura de electricitate cu panouri solare este conceptul de compensare cantitativa. Compensarea cantitativa permite proprietarilor de locuințe cu panouri solare să injecteze excesul de electricitate retea. În perioadele în care panourile dumneavoastre produc mai multă energie electrică decât aveți nevoie, energia suplimentară este trimisă înapoi în rețea, iar dumneavoastră cumulati energie sub forma de credit. Aceste credite vă pot compensa consumul atunci când panourile nu produc suficientă energie electrică, cum ar fi noaptea sau în zilele înnorate pe o perioada de 24 luni.